Program Adı
İHA1 Ticari İnsansız Hava Aracı Pilotu Sertifika Programı 2023/2
Program Türü ve Modeli
Sertifika Programı, Yoğun Etkileşimli
Program Koordinatörü
Öğr. Gör. Dr. Emre ÖZBEK
Eğitici(ler)
Öğr. Gör. Emre Özbek
Öğr. Gör. Emre Özbek
Öğr. Gör. Emre Özbek, 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uçak Gövde Motor Bakımı Bölümünden lisans mezunu olmuştur. Öğrenciliği sırasında ekip kaptanlığını ve baş tasarımcılığını gerçekleştirdiği Anatolia Aero Design İnsansız Hava Aracı ekibi ile SAE Aero Design 2014 Texas yarışmasında 6.’lık, TÜBİTAK ve Hava Harp Okulu iş birliğiyle 2015 yılında düzenlenen Future Flight Design yarışmasında 2.’lik elde etmiştir. 2016 ve 2017 yıllarında ABD’de düzenlenen SAE Aero Design yarışmalarında genel klasmanda 3.’lük ve 1.’lik ödüllerinin yanı sıra 4 adet performans ödülü de kazanmıştır. 2018 yılında Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Uçak Gövde Motor Bakım Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamlayan Özbek, aynı yıl İstanbul’da Teknofest kapsamında düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları yarışmasında 1.’lik elde etmiştir. 2019 yılında kurulan İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Programı’nın kuruluş sürecinde yer alan Özbek’in ekibi , 2019 yılında Teknofest Sürü İHA Simülasyonu yarışmasında 2.’lik kazanmıştır. 2021 yılında Eskişehir Teknik Üniversitesinde Makale Performans Ödülü ve Makale Şampiyonu Ödülü kazanan Özbek, İHATEKOP programının direktörlüğünü ve Anatolia Aero Design Ekibinin yardımcı danışmanlığını sürdürmektedir. Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları Derneğinde de görev alan Özbek, her yıl 4 uluslararası havacılık sempozyumunun teknik yöneticiliğini gerçekleştirmektedir. TÜBİTAK’ın sanayi odaklı ulusal proje çağrıları ve Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında proje çalışmaları yürütmektedir. Erasmus+ ve NRDIO-TÜBİTAK iş birliği çerçevesinde uluslararası ortaklı iki projede araştırmacı olarak yer almaktadır. Birçoğu yarışmalarda dereceler kazanmış farklı kategorilerde 15 İnsansız Hava Aracı tasarımı bulunmaktadır. 5 SCI makalesi, 12 uluslararası bildiri sunumu yayınlanmıştır. Patent başvuruları ve uluslararası kitap bölümü hazırlıkları bulunmaktadır. ESTÜ Uçak Gövde Motor Bakım ABD’nda doktora eğitimini sürdüren Özbek, Değişken Kanat Yapılarının İHA Performansına Etkileri konulu tezini hazırlamaktadır.
Öğr. Gör. Merve MUSLU
Öğr. Gör. Merve MUSLU
Öğr. Gör. Merve MUSLU, lisansını Anadolu Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümde tamamlamıştır. Yüksek Lisans eğitimine Eskişehir Teknik Üniversitesinde devam etmiş olup, Sürü İHA sistemlerinin Doğal Afet Yönetiminde kullanımı üzerinde çalışmıştır. Bu süreçte Teknofest SÜRÜ İHA Simülasyon ve Savaşan İHA yarışmalarında sürü sistemlerin haberleşmesi ve koordinasyonu üzerinde çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda, yüksek lisans sürecinde dahil olduğu Mühendislik-Mimarlık projesinde, akıllı sistemlerin haberleşmesi, NFC ve RFID sistemleri üzerinde çalışmalar gerçekleştirmiştir. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde doktora eğitimine devam eden araştırmacı,2020 yılı itibariyle de ESTÜ - İHA Teknolojisi Ve Operatörlüğü programında, Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Birsen AÇIKEL
Dr. Öğr. Üyesi Birsen AÇIKEL
Dr. Öğr. Üyesi Birsen AÇIKEL, 2003 yılında Anadolu Üniversitesi SHYO Uçak Gövde Motor Bakım bölümünden lisans derecesi ile mezun olmuştur. 2016 yılında Anadolu üniversitesi Fen Bilimleri enstitüsü Hava Trafik Kontrol programından doktora derecesini almıştır. 2020 yılında aynı üniversitede işletme Fakültesi İşletme bölümünden de mezun olmuştur. 2021 yılında Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde Çevre Yönetimi (Tezsiz) yüksek lisans programını bitirmiştir. 2003 yılından beri havacılıkla ilgili ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında 30’dan fazla farklı ders vermiştir ve vermeye devam etmektedir. Havacılıkla ilgili Avrupa Birliği Çerçeve Programı ve Erasmus+ Projelerinde görev almaktadır. Havacılıkta insan faktörleri, hava trafik kontrol, insansız hava araçları gibi havacılığın farklı alanlarında akademik çalışmalarına devam etmektedir.
Öğr. Gör. Dr. İbrahim Yavuz DAL
Öğr. Gör. Dr. İbrahim Yavuz DAL
1974 Eskişehir doğumlu olan İbrahim Yavuz DAL, Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Öğr. Gör. Dr. olarak görev yapmak olup, 2022 yılında Rekreasyonel Havacılık konulu doktora çalışmasını Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon Anabilim Dalında tamamlamıştır. 1990 yılından günümüze Paraşüt atlama, Planör A Brövesi, Model Uçak B Brövesi, Yamaç Paraşütü Pilotu, İHA-1 İHA pilot sertifikası sahibidir. 2004 yılından bu yana Eskişehir Havacılık Kulübünde havacılık faaliyetleri yapmakta olup, yamaç paraşütü ve model uçak sporu ile uğraşmaktadır. 2012 yılında Anadolu Üniversitesi İnsansız Hava Aracı Geliştirme Ekibi ile Test Pilotu olarak çalışmalarına başlamış, Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan birçok İHA yarışmasına Üniversite ekipleri ile katılmıştır. İHA proje ekipleri ile İHA pilotu olarak: 2015 yılında TÜBİTAK/Hava Harp Okulu, Future Flight Design yarışmasında 2.’lik, 2016 SAE Aero Design UAV Competition Los Angeles, California, USA yarışmasında en yüksek yük oranında 1.’lik, en yüksek yük taşımada 2.’lik, genel klasmanda 3.’lük, 2017 SAE Aero Design UAV Competition Lakeland, Florida, USA yarışmasında en yüksek yük taşıma oranında 3.’lük, genel klasmanda 1.’lik, 2018 TÜBİTAK Teknofest UAV 2018 Yarışması, İstanbul yarışmasında 1.’lik dereceleri kazanmıştır. Bu yarışmalar ve akademik çalışmaları ile İHA tasarım ve geliştirme konularında yayınları bulunmaktadır.
*Bu program, mesleki/kişisel gelişim amaçlıdır. Programdan başarılı olunması halinde sadece belgelendirme yapılmakta olup kesinlikle bir unvan ya da iş garantisi verilmemektedir.
*Minimum katılımcı sayısına ulaşılamaması durumunda bu program açılmayabilir. Bu durumda programa ilişkin ödenen ücret başvuru sahibine iade edilir.
Programın Amacı
Adaylara İHA 0 (500g – 4 kg) ve İHA 1 (4 kg – 25 kg) sınıflandırmalarına dahil olan insansız hava araçlarının teknolojisi, pilotajı ve operatörlüğü sırasında ihtiyaç duyulan yetenek seti kazandırılacaktır.
Hedef Kitle
Üniversite öğrencileri, genç girişimci adayları
Program Ön Koşulu
İHA1 eğitiminin amaç, içerik ve kazanımları İHA0 eğitimini kapsadığından İHA1 eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerler İHA0 eğitimini tamamlamış kabul edilir.
Kursiyerlerin İHA1 eğitimini alabilmeleri için İHA0 eğitimini tamamlama şartı aranmaz.
Kurs programının tarihi, yeri, kategorisi, kursiyer ve eğiticilerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, telefon numarası, e-posta adresi ve kursa devam takip çizelgesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne bildirilecektir.
Kursiyerlerin İHA 1 sertifikasını alabilmesi için adli sicil kaydı bulunmaması gerekmektedir.
Program Ölçme Değerlendirme
İHA Ticari Pilot Sertifikasına hak kazanabilmek için derslerin tümüne devam koşulunu sağlamanın yanında teorik derslerle (26 saat) ilgili yapılacak teorik sınavda ve uygulamalı derslerde (6 saat) başarılı olma şartı aranmaktadır. Yapılacak teorik sınavda 100 puan üzerinden 70 almalıdır. Teorik sınavda 70 puan ve üzeri not alan kursiyerler uygulamalı sınava girmeye hak kazanır. Uygulamalı sınavda da 100 puan üzerinden 70 ve üzeri alan kursiyerler programda başarılı sayılacaktır.
Açıklamalar
-
Ders Listesi